GALLA [1]

GALLA de CTP

Pana la sapte ani, noua luni si saisprazece zile  – cu anii si cu zilele merge, e logic sa presupunem ca planeta Galla are, ca orice planeta care se respecta, o miscare de revolutie si una de rotatie in jurul propriei axe, lunile cer insa ipoteza suplimentara si mai putin credibila ca Galla sa aiba un satelit natural denumit Luna  – pana la aceasta varsta deci, micul Matheus a fost un copil obisnuit sau, mai exact, asa a fost considerat, cu toate ca un observator atent al copilariei lui ar fi putut sesiza amanunte neobisnuite chiar inaintea memorabilei date.

In ziua aceea, copiilor li se explica pentru prima oara ce este si cum functioneaza un SIMAG. Intelesera cu totii foarte repede despre ce era vorba si apoi i se dadu voie fiecaruia sa-l foloseasca. Rand pe rand, sub privirea blanda si usor blazata a tinerei educatoare, isi injghebara viziunilor lor infantile: imagini ale prietenilor, ale parintilor, scene de basm (atentie, iarasi o notiune greu extrapolabila), peisaje urbane sau simple jocuri de culori si contururi vagi…

Cu obisnuita lui retinere fata de tot ce inseamna actiune, Matheus isi pusese casca argintie, ramanand apoi nehotarat in fata claviaturii.

„Hai Matheus, curaj, ai vazut doar ce simplu e”, spuse educatoarea si se intoarse sa raspunda unui pusti care o intrebase ceva. Revenind apoi cu privirea la Matheus si la ce facea acesta, simti din prima clipa ca ceva nu e in ordine.

La marginea unui ocean intunecat, pe faleza inalta si abrupta, Tanarul impinge un fotoliu pe roti. Valurile, negre si grele, musca salbatic tarmul de piatra vinetie, ninge rar, cu fulgi albi si enormi, lumina e crepusculara, lumina de amurg etern (de unde aceasta senzatie de etern, se intreba educatoarea), stoluri de zdrente violete plutesc zbuciumandu-se in vantul taios. Pe linia tarmului, undeva departe, se distinge o aglomerare de sfere si piloni argintii.

In ordinea policroma de metal si plastic a salii climatizate domneau acum frigul si mireasma paralizanta a entropiei. Infiorata, educatoarea decupla convertorul tactil.

Galla 3

Fulgii uriasi se aseaza pe parul cenusiu, tuns scurt, al Batranului din fotoliu, pe chipul galbui si ingrozitor de uscat, acoperit cu o retea de riduri fine ca o ceramica crapata din care tasneste, neverosimil de viu, albastrul volatic al ochilor. Privind costumul argintiu izoterm al Tanarului care plange tacut si pieptul scobit al Batranului, rasarind din bluza neagra si subtire, descheiata la cativa nasturi, educatoarea incearca – cu toate ca abia deconectase convertorul tactil – o senzatie tulburatoare, aproape uitata, care o facu sa se cutremure. Tanarul opreste fotoliul la un pas de haul inspumat, aplecandu-si urechea pana aproape de gura Batranului. Apoi ii aprinde si ii pune intre buze o tigara, care nu e nici nutritiva, nici vitaminizata, e strabunica tigarilor, mai toxica decat iadul. Cateva minute raman amandoi nemiscati sub ninsoare, ca un straniu grup statuar in pustietatea nemarginita. Din cand in cand, Tanarul ajuta mana scheletica sa duca tigara la gura. Fara vant deasupra lor danseaza protoplasmele violete. Pe urma Batranul lasa tigara sa-i scape i valuri si face un abia perceptibil semn cu capul. Tanarul ezita o clipa, fata i se crispeaza cand apuca spatarul scaunului si educatoarea se crispa si ea nestiind daca il va trage spre sine pentru a-l sau il va inclina in fata.

Instantaneu totul disparu. Matheus Torm isi scoase casca si o privea linistit pe educatoare. Un copil. Poate prea scund, poate prea tacut, poate prea lucid, dar la urma urmei un copil.

Oare cata legatura cu realitatea are toata povestea asta ? Poate fi hotatrat destinul unei fiinte, in cateva minute, de culoarea unui ocean imaginar, de strania expresie aa chipului unui fantasme ? Si insusi conceptul de Destin, Constrangere de Fier, Predeterminare Inflexibila, Moire, Fatum, Ananke are mai multa consistenta decat cel de Soarta, Alea, Stochastic, oscilatie de fiecare clipa in infinitul evolutiilor posibile ?

Peste cateva zile, la Centrul Educational sosi un barbat inalt si dezinteresat. Statu indelung de vorba cu Matheus, il privi jucandu-se cu SIMAG-ul si nota cate ceva, facand si niste calcule. Cand intr-un tarziu se hotari sa plece, era tulburat. In destul de lunga lui cariera nu intalnise niciodata un coieficient atat de ridicat. Matheus, in schimb, il uita repede pe omul cel inalt si dezinteresat.

Galla 2

Scurt timp dupa aceea, tatal lui Matheus contracta o pasiune fulgeratoare pentru o alta femeie, lucru destul de improbabil la un om asezat, preocupat de profesia lui, deloc inclinat spre complicatii si aventura. Sau poate tocmai de asta foarte probabil. Sigur este ca Matheus nu mai putea acum sa asigure calm si amenintator ca ceilalti copii: „la ca te spun lu’ tata…”, nu mai avea ce sa arunce in balanta cand altul se lauda cu personalitatea, chiar daca augumentata de imaginatie, a genitoruli sau: „Tata a facut… Tata are… Tata este…”

Incerca de cateva ori sa triseze, dar fu reprimat cu cruzimea specifica varstei: „Minti, taica-tau a fugit din oras cu alta femeie…”

Toate acestea l-au incrancenat progresiv si i-au dezvoltat o timpurie independenta. Dupa ce maica-sa sari sa-l apere intr-o incaierare cu cei de varsta lui, ii spuse fara patima, aproape enuntiativ: „Daca mai faci o data asta, ma sinucid…”  Femeia se cutremurase de proprietatea si detasarea cu care copilul folosise verbul.

Dupa cateva conflicte cu Mentorii, renunta sa mai urmeze cursul formativ normal. Invata singur, de fapt nici macar nu invata, se lasa patruns la intamplare de fluxul nesfarsit al informatiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s